Zdrowie

Jak śmieciowe jedzenie wpływa na nasz mózg?

Badania przeprowadzone przez zespół naukowców pod kierownictwem neurobiolog Stephanie Kullmann z Uniwersytetu w Tybindze wykazały, że krótki okres spożywania tzw. „śmieciowego jedzenia” może prowadzić do istotnych zmian w reakcjach mózgu. Eksperyment przeprowadzony na zdrowych mężczyznach w wieku od 19 do 27 lat pozwolił zidentyfikować wpływ wysokotłuszczowych, bogatych w cukier przekąsek na aktywność mózgu.

W badaniu uczestniczyła grupa mężczyzn, którzy przez pięć dni spożywali dodatkowo 1500 kalorii w postaci batonów czekoladowych, chipsów i fast foodów. Efektem tego było zwiększenie spożycia kalorii o średnio 1200 kalorii dziennie. Po zakończeniu okresu żywienia śmieciowym jedzeniem obserwowano utrzymujące się zmiany w aktywności mózgu, które przypominały te obserwowane u osób z otyłością. Co ciekawe, mimo braku zmiany masy ciała, wzorce mózgowe zostały istotnie zmienione.

Insulina, hormon produkowany przez trzustkę w odpowiedzi na spożywane posiłki, odgrywa istotną rolę w regulacji poziomu glukozy i tłumieniu apetytu. Jednakże badani ujawnili, że reakcja mózgu na ten hormon była osłabiona u osób, które spożywały niezdrowe przekąski. Czyli nawet u zdrowych jednostek, krótka ekspozycja na wysokokaloryczne, niezdrowe jedzenie może wpłynąć na funkcjonowanie mózgu.

Kullmann planuje dalsze badania, w tym także z udziałem kobiet, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób dieta może wpływać na reakcje mózgu oraz jakie długofalowe konsekwencje może mieć spożywanie śmieciowego jedzenia na nasze zdrowie. Wnioski z tych badań mogą mieć istotne znaczenie dla podejmowania decyzji dotyczących diety i zachowań żywieniowych.
Zdjęcie główne artykułu pochodzi ze strony tvp.info.

Pokaż więcej

Stowarzyszenie Ochrony Biznesu

Stowarzyszenie Ochrony Biznesu zrzesza ze sobą osoby prywatne oraz firmy. STO prowadzi strony MojPrawnik24.pl oraz Ekonomia365.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *