
Jedzenie śmieciowe może negatywnie wpływać na funkcjonowanie mózgu – odkryto nowe badania
Badania przeprowadzone przez neurobiolog Stephanie Kullmann z Uniwersytetu w Tybindze wykazały, że dieta bogata w batony czekoladowe, chipsy i fast foody może wpływać na aktywność mózgu, wywołując zmiany podobne do tych obserwowanych u osób z otyłością. Niezależnie od tego, czy masa ciała się zmienia, spożywanie niezdrowych przekąsek może mieć negatywny wpływ na mózg.
Badanie skoncentrowało się na reakcji mózgu na insulinę. Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę w odpowiedzi na spożywanie pokarmu, reguluje ona poziom glukozy we krwi i stłumić apetyt. Jednak u osób z otyłością reakcja mózgu na insulinę może być osłabiona. Dlatego też badanie obejmowało zdrowych mężczyzn w wieku od 19 do 27 lat, którzy przez pięć dni spożywali dodatkowe 1500 kalorii w postaci wysokotłuszczowych i bogatych w cukier przekąsek.
Wyniki badania były zaskakujące – osoby spożywające niezdrowe przekąski miały zaburzoną reakcję mózgu na insulinę oraz osłabioną funkcję układu nagrody. Co ciekawe, te zmiany utrzymywały się przez około tydzień po zakończeniu badania. Ponadto, uczestnicy opisywali dietę jako męczarnię, co sugeruje, że wpływ niezdrowego jedzenia na mózg może być znaczący i trudny do odwrócenia.
Stephanie Kullmann planuje kontynuować badania, tym razem z udziałem grupy kobiet. Jej rozszerzone badania mogą pomóc lepiej zrozumieć wpływ diety na mózg i jakie długotrwałe skutki mogą mieć spożywanie niezdrowych pokarmów. Wnioski z tych badań mogą mieć istotne znaczenie dla działań mających na celu zmniejszenie otyłości i promowania zdrowej diety.
Zdjęcie główne artykułu pochodzi ze strony tvp.info.