
Karczoch zaskoczył eksplozją podczas krojenia – historie z kuchni.
W niespotykanym zdarzeniu, do którego doszło w mieście Varese, kobieta pracująca w służbie zdrowia miała do czynienia z wybuchowym karczochiem. Opowieść ta wstrząsnęła lokalną społeczność i wzbudziła wiele reakcji.
Kobieta opisuje, jak podczas codziennych prac porządkowych w kuchni, natknęła się na nietypowe zjawisko podczas czyszczenia karczocha. Po przecięciu warzywa po raz drugi, nagle usłyszała głośny huk i zauważyła iskrę, po której nastąpił wybuch. Słychać było odgłos wybuchu, a z warzywa unosiła się smuga dymu. Po tym incydencie na nożu pozostał ślad sadzy, a zapach unoszący się wokół był porównywany do tego, jaki pozostaje po odpaleniu petardy.
Kobieta przyznała, że na szczęście nie doszło do żadnych poważnych strat czy obrażeń, ale zdecydowanie było to doświadczenie niepokojące. Dopiero później, czytając o tej sprawie, dowiedziała się o możliwych przyczynach takiego zjawiska. Okazało się, że karczoch może wybuchnąć z powodu zawartości azotanu amonu, którego obecność w warzywie może spowodować niegroźną eksplozję.
To niecodzienne wydarzenie wzbudziło wiele zainteresowania i niepokoju wśród mieszkańców Varese. Podobne przypadki były znane wcześniej, ale są one bardzo rzadkie i trudne do wyjaśnienia. Mimo wszystko, incydent ten przypomniał wszystkim, że nawet pozornie nieszkodliwe warzywa mogą kryć w sobie niebezpieczne niespodzianki.
Zdjęcie główne artykułu pochodzi ze strony tvp.info.