
Ostrzeżenie GIS: niebezpieczne bakterie wykryte w serze, konieczne działania zapobiegawcze
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że produkt „Ser MORBIER AOP” został wycofany z obrotu przez producenta ze względu na potencjalne zakażenie bakterią STEC. Zakażenie tą bakterią może prowadzić do poważnych konsekwencji dla zdrowia, takich jak krwotoczne zapalenie okrężnicy, biegunka, zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS) lub zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Produkt, którym objęte są ostrzeżenia, to ser MORBIER AOP pochodzący z Francji, z datami minimalnej trwałości od 29 marca 2025 do 9 stycznia 2025. Ostrzeżenie dotyczy wszystkich partii tego produktu z podanymi datami. GIS monitoruje proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu przez producenta i dystrybutorów.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności i wyrobów mających kontakt z żywnością. Celem tych ogłoszeń jest nie tyle piętnowanie przedsiębiorców, co zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom poprzez natychmiastowe działania, takie jak zwrot produktów do sklepu i ich wycofanie z asortymentu.
W związku z powyższym, zaleca się zapoznanie się z ostrzeżeniami publikowanymi przez GIS oraz regularne sprawdzanie informacji dotyczących bezpieczeństwa żywności, aby uniknąć ewentualnych zagrożeń dla zdrowia. Warto również zachować ostrożność przy zakupie i spożywaniu produktów spożywczych, szczególnie jeśli pochodzą z partii objętych ostrzeżeniami. Bezpieczeństwo naszego zdrowia zawsze powinno być najważniejsze.
Zdjęcie główne artykułu pochodzi ze strony tvp.info.