Ostrzeżenie przed pestycydem w herbatach – zróbmy świadomy wybór!
GIS poinformował, że w przypadku czterech rodzajów herbaty czarnej liściastej, wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu — antrachinonu. Środek ten jest szkodliwy dla zdrowia i może stanowić poważne zagrożenie dla konsumentów.
Producent, firma Health Farm zlokalizowana w Woli Łaskiej, podjął szybką reakcję na sytuację i zdecydował o wycofaniu z rynku wszystkich zanieczyszczonych produktów. Chodzi o herbatę czarną Yunann, Madras, Ceylon oraz Assam o wadze 200 g i datach ważności 01.2026 oraz 12.2025.
Pozostałości antrachinonu w herbatach mogą prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, dlatego zaleca się natychmiastowe zaprzestanie spożywania produktów wymienionych powyżej. Osoby, które zakupiły jedną z tych herbat, powinny niezwłocznie zwrócić je do sklepu, w którym zostały nabyte.
Health Farm, jako producent, zobowiązał się do poinformowania swoich odbiorców o tej sytuacji i do podjęcia działań mających na celu zapobieżenie dalszemu rozprzestrzenianiu się zanieczyszczeń. Firma przeprasza za wszelkie niedogodności, jakie mogą być spowodowane przez ten incydent i zapewnia, że podejmie wszelkie kroki, aby zapobiec podobnym sytuacjom w przyszłości.
GIS przypomina również o konieczności ostrożności przy zakupie innych produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które mogą zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Regularne kontrolowanie składu produktów i ich pochodzenia może pomóc uniknąć niebezpieczeństw związanych z zatruciem pokarmowym czy innymi negatywnymi skutkami spożycia skażonych artykułów spożywczych.
Ważne jest, aby konsumentom w pełni ufać organom nadzorującym jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych oraz reagować natychmiastowo na wszelkie ostrzeżenia dotyczące zagrożeń dla zdrowia. Wszelkie informacje na temat firm produkujących skażone produkty oraz potencjalnych zagrożeń dla zdrowia dostępne są na stronie internetowej GIS oraz innych instytucji zajmujących się bezpieczeństwem żywności. Trzeba być świadomym i odpowiedzialnym konsumentem, aby zapewnić sobie i swoim bliskim zdrowe i bezpieczne źródła żywności.
Zdjęcie główne artykułu pochodzi ze strony tvp.info.