Rozrywka

Przepisy na potrawy obrzydliwe i szokujące – z larwami, jajkiem w moczu i innymi specjałami

Na początku warto wspomnieć o Francji, której kuchnia jest znana z wyrafinowania i ekskluzywności. Jednym z popularnych przysmaków w Polsce jest foie gras, choć sposób jego produkcji jest kontrowersyjny. Jednak to nic w porównaniu z zakazanym specjałem, który spożywa się z zakrytą głową. Chodzi o ortolany – małe ptaki, które przygotowuje się w sposób szokujący. Ptaka trzeba złapać, umieścić w ciemnej klatce, a następnie tuczyć go przez kilka tygodni. Przed gotowaniem należy go utopić w armaniaku. Ortolany są spożywane w całości, włącznie z dziobem, kośćmi i mózgiem. Choć oficjalnie zakazane we Francji, ekolodzy oszacowali, że Francuzi zjadają ok. 50 tysięcy ortolanów rocznie.

Włoska kuchnia również cieszy się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza pizza i makarony. Jednak we Włoszech można znaleźć sery, których spróbowanie wymaga odwagi. Dobrym przykładem jest Casu Marzu z Sardynii. Proces produkcji tego sera rozpoczyna się od tradycyjnego sera owczego Pecorino, który pozostawia się na kilka tygodni, aby dojrzał. Następnie muchy Sernica pospolita składają w nim jaja, z których wylęgają się larwy. Spożywa się ser z żywymi larwami, gdyż martwe oznaczałoby zepsuty produkt. Chociaż produkcja Casu Marzu była zakazana do 2005 roku, obecnie jest chroniony przez Unię Europejską.

Jeśli przenieść się do Chin, można natknąć się na jajka dziewicze. Ta egzotyczna potrawa jest gotowana w moczu małych chłopców. Jajko jest gotowane, obierane ze skorupy i ponownie gotowane, aż żółtko zmieni kolor na zielony. Mocz zbierany jest głównie w szkołach podstawowych i na targowiskach. Rytuał ten jest w Chinach na tyle popularny, że nawet nauczyciele przypominają chłopcom, aby nie załatwiali się w miskę w przypadku przeziębienia.

W Korei Południowej można spróbować Sannakji – dania z ośmiornicy, które może być niebezpieczne. Ośmiornica jest zabijana, krojona na mniejsze kawałki i podawana jeszcze poruszająca się. Jeśli nie jest odpowiednio pokrojona, jej przyssawki mogą przykleić się do gardła, co może prowadzić do uduszenia. Co roku dochodzi do kilku zgonów z tego powodu.

W Islandii można spróbować Hakarl, czyli specjalnie przygotowane mięso rekina grenlandzkiego. Po obcięciu głowy i usunięciu wnętrzności mięso jest płukane i suszone przez kilka miesięcy. Serwowane jest jako przystawka nabita na wykałaczkę. Hakarl ma intensywny zapach amoniaku i specyficzny smak.

W Peru można spróbować soku z żaby, który uznawany jest za afrodyzjak i napój energetyczny. Żabę trzeba obrać ze skóry, umieścić w blenderze z miodem, wodą i jajkami przepiórczymi, a następnie przecedzić napój. W Mongolii można spotkać lekarstwo na kaca, które polega na piciu soku pomidorowego z marynowanymi gałkami owcze owcy.

Podsumowując, wiele krajów ma swoje unikalne, ale czasem kontrowersyjne potrawy. Czy zdecydowałbyś się spróbować któregoś z tych specjałów? Warto mieć odwagę, aby doświadczyć różnorodności kulinarnych tradycji świata.
Zdjęcie główne artykułu pochodzi ze strony tvp.info.

Pokaż więcej

Stowarzyszenie Ochrony Biznesu

Stowarzyszenie Ochrony Biznesu zrzesza ze sobą osoby prywatne oraz firmy. STO prowadzi strony MojPrawnik24.pl oraz Ekonomia365.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *