Zdrowie

Zatrucie pokarmowe w miejscu pracy – kilkadziesiąt pracowników skarży się na objawy

Do rzekomego zatrucia miało dojść w miejscu pracy w Mierzynie w ostatni wtorek października. Po spożyciu posiłku dostarczanego przez firmę cateringową, który był wydawany na miejscu przez pracowników, miał ujawnić się problem zdrowotny u 16 osób. Aktualnie liczba ta wzrosła do 30, z czego ośmiu pracowników wymagało hospitalizacji.

Wszyscy pracownicy spożyli zapiekankę z makaronem i kurczakiem, która ponoć była przyczyną dolegliwości. Kontrola sanepidu została natychmiastowa podjęta po zgłoszeniu incydentu. Inspektorzy przeprowadzili szczegółową kontrolę w miejscu pracy, pobierając próbki z powierzchni roboczych i sprzętu produkcyjnego. Dodatkowo zabezpieczono próbki rodzaju posiłków, które zostały dostarczone, jak również pobrano wymazy od osób, które były zaangażowane w wydawanie posiłków.

Szczecińska firma cateringowa, której dotyczy incydent, obecnie podlega nadzorowi ze strony Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. Wszystkie działania podejmowane są w celu ustalenia przyczyny problemu oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego wszystkim pracownikom zaangażowanym w incydent. Sytuacja jest nadal monitorowana, a wszelkie kroki mające na celu wyjaśnienie sprawy są podejmowane.
Zdjęcie główne artykułu pochodzi ze strony tvp.info.

Pokaż więcej

Stowarzyszenie Ochrony Biznesu

Stowarzyszenie Ochrony Biznesu zrzesza ze sobą osoby prywatne oraz firmy. STO prowadzi strony MojPrawnik24.pl oraz Ekonomia365.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *